Forever Macedonia
macedonia.ucoz.com
Thursday, 2018-11-15, 7:42 PM
Дома | Профил  | Log In Welcome Guest | RSS

Мени
Section categories
Тест - Информации [0]Текстови [26]
Анкета
Оценнка за мојкот сајт
Вкупно одговори: 257
Chat macedonia
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Home » Site Catalog » Автомобили » Текстови

Освојувањето на Египет
2017-03-01, 1:16 AM

Во ноември 332, Александар пристигнал во Египет. Наместо со борба жителите го пречекале со поздрав и со веселба. Откако персискиот сатрап се предал, Александар веднаш бил прифатен како нов владетел.

По ова точ отижол во Мемфис кадешто принел жртва на светиот бик Апис, а веднаш потоа бил крунисан со двојна фараонска круна.

Целата зима, Александар ја поминал во Египет, организирајки го. За одржување на редот, тој вработил египетски гувернери, со посебна војска независна од македонската.

Уште на почетокот Александар имал намера таму да изгради густо населен град. За таа цел го вработил Дејнократ, архитект од Родос. Овој град, како и седумдесетина други, кралот го нарекол според неговото име, Александрија. Освен Александрија бил направен нацрт и за изградба на островскиот град Фарос, кој требало да претставува негова заштита.

11lsldkeek4i4Веднаш по ова Алексанар тргнал кон храмот на богот Амон Ра. Патот бил многу тешко прооден, поради тоа што ја сечел пустината, но со многу среќа и напор сепак пристигнал. Таму го пречекал главниот свештеник при што му рекол дека е тој син божји и дека смртта на Филип е целосно одмаздена. Кога Александар го чул ова му принел жртва на Амон и тргнал кон Тир. Иако Александар го прашал свештеникот и за тоа каков ќе биде успехот на походот, сепак никому не му го кажал одговорот на ова прашање.

Во пролетта 331 година пне, Александар се вратил во Тир каде што поставил македонски сатрап на Сирија, а исто така и се подготвил за напредување во Месопотамија. Со походот во Египет тој го освоил целиот источен медитерански брег.

Transitions: 0 | Added by: cipusev | Rating: 0.0/0
Логирај се
Кредит
Your shopping cart is empty
Пребарубач
Пријатели
 • uCoz Community
 • uCoz Manual
 • Video Tutorials
 • Official Template Store
 • Best uCoz Websites
 • mreza.mk
 • kurir.mk
 • sitel.mk
 • republika.mk
 • skopjeairporttaxi.com.mk

 • Мрежа - Медиа © 2002 - 2018
  www.mreza.mk