Forever Macedonia
macedonia.ucoz.com
Thursday, 2018-11-15, 7:46 PM
Дома | Профил  | Log In Welcome Guest | RSS

Мени
Section categories
Тест - Информации [0]Текстови [26]
Анкета
Оценнка за мојкот сајт
Вкупно одговори: 257
Chat macedonia
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Home » Site Catalog » Автомобили » Текстови

Убиството на македонскиот крал Филип II
2017-03-01, 0:37 AM

Кралот Филип II паднал како жртва на атентатат на неговиот двор, токму на вториот ден од свадбата на неговата ќерка Клеопатра со братот на Олимпијада, Александар Епирски.

Свадбата на Клеопатра била прославена во македонската престолнина Ајга (Еге), со особен сјај и помпезност. Кралот Филип II ги повикал од Хелада своите пријатели и познаници и пријателите на своите пријатели сакајќи да ги прослави сите дотогашни победи. Очигледна била неговата желба да има што поголем број угледни гости и да ја покаже својата благонаклоност спрема Хелените и со соодветни почести да добие докази за нивната преданост.

Гозбата траела цел ден. За следниот ден биле предвидени гимнастички натпревари. Утрото тргнала свечената кочија на кои се носеле статуите на дванаесетте олимписки божества, изработени со богати украсени. Како тринаесетта, била носена и величествена статуа на Филип II на престол.

Кога театарот бил полн со поканетите гости и да покаже пред Хелените дека има моќ наредил на својте телохранители да го следат од подалеку. Во моментот кога свечано влегува во преполнетиот театар, заедно со својот син Александар и додека сите се восхитуваа од неговата моќ. одненадеж со мач во рацете скокна Павсаниј (Паузаниј) и му нанел шеснаесет смртоносни убоди со неговиот меч.

филип 2 - македонски (2)Убиецот бил брзо фатен и убиен до Филиповите телохранители Пердика и Леонат.Така овој весел настан се претворил во трагичен. Така бил убиен човекот кои во своето 24-годишно владеење ја создал најголемата сила што некогаш ја имало во тоа време на Балканскиот Полуостров.

Затоа, со право, Теопомп забележал дека Филип II бил “најголемиот маж што го имала Европа” до тоа време.

Transitions: 0 | Added by: cipusev | Rating: 0.0/0
Логирај се
Кредит
Your shopping cart is empty
Пребарубач
Пријатели
 • uCoz Community
 • uCoz Manual
 • Video Tutorials
 • Official Template Store
 • Best uCoz Websites
 • mreza.mk
 • kurir.mk
 • sitel.mk
 • republika.mk
 • skopjeairporttaxi.com.mk

 • Мрежа - Медиа © 2002 - 2018
  www.mreza.mk