Forever Macedonia
macedonia.ucoz.com
Thursday, 2018-11-15, 7:22 PM
Дома | Профил  | Log In Welcome Guest | RSS

Мени
Section categories
Тест - Информации [0]Текстови [26]
Анкета
Оценнка за мојкот сајт
Вкупно одговори: 257
Chat macedonia
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Home » Site Catalog » Автомобили » Текстови

Смртта на Александар Македоноски
2017-03-01, 1:55 AM

На Антипатар ми било етикирано за лошо владеење во име на владетелот во отсуство и затоа на Антипатар му било наредено од страна на Александар Македонски да дојде во Вавилон за да се одбрани од тие клевети. За лошото владеење од страна на македонските благородници со сигурност се знае дека Александар ги погубувал  па затоа Антипатар го праќа неговиот син Касандар како негов бранител. 

Касандар кога стасал во Вавилон увидел можност и му наредил на својот помал брат кој служел како паж (слуга од доверба) кај Александар да го отруе Хефестион и со тоа да го проба ефектот на отровот што го донел со себе. Причината за смртта на Хефестион не се утврдила никогаш. 

алеџандар - смртАлександар во главниот град на својата огромна империја, Вавилон почувствувал дека е опкружен со непријатели, а најмногу се плашел од синовите на Антипатер, Јол и Касандар. Овде присуствувал на многу пиенки што придонело тој да се разболе.

Во Вавилон, Александар Македонски лично го надгледувал градењето на една поморска база, каде Македонци, Вавилонци, Индијци и Персијци работеле и ги учеле од Феникијците највештите бродоградителски вештини. На една од прославите во чест на пуштањето во работа на нивната нова база  Александар добил треска на една вечер на која обилно да пие.

По неколку месеци кога ситуацијата за смрта на Хефестион била стишена и Александар Македонски бил отруен на истиот начин како и Хефестион од страна на помалиот брат на Касандар.

Надвор пред одајата на Александар, војниците чекале добра вести и кога сфатиле дека здравјето му се влошува, замолиле да влезат и да се збогуваат со него. Додека војниците се собирале крај неговиот кревет, тој бил премногу омалаксан за да зборува – но им возвратил на нивните поздрави и на секој од нив му посакал се најдобро, кимајќи со главата, мавтајќи со рака или трепкајќи со очите. На 13 јуни 323 г.п.н.е, Александар починал во Вавилон. Тоа било само еден месец пред да наполни 33 години. Целата Македонска војска поминала покрај мртвото тело на својот голем војсководец.

grobnicata-na-aleksandar-06Во тоа време се појавил и сомнеж дека Александар бил отруен, така што мајка му Олимпија наредила да се убијат мнозина. Најголем сомнеж паднал на Јол за кои се мислело дека го подготвил отровот. Некои пак тврделе дека зад сево ова стои Аристотел кои го набавил отровот, па преку Антипатар стигнал до Јол.

Пред да умре Александар го прашале кој да го наследи, а Александар одговорил КРАТЕРОЈ , а НЕ нај силниот. Желбата на Александар Македонски не била усвоена и одобрена од амбициозни генерали како што е Алехандрој – ΑΛΕΞΑΝΔΡOY, Филипој – ФIΛIППОY и КРАТЕР – KPATEPOY, кои дотогаш не само таа и многу заповеди на Александар Македонски не ги одобрувале.

Кога Александар умрел, Роксана носела негов син и била особено почитувана, а неговата друга жена Статира била убиена токму од неа.

165308_1614479756323_1066193764_31459192_1035301_nПо смрта на Александар неговата држава се распаѓа на три дела: династијата Птолемаидите ќе го превземе Египет, Антигонидите – Македонија , а Селевкидите – Блискиот Исток. Александар егзистира како митска личност во митовите на многу европски, азиски и афрички народи.

Transitions: 0 | Added by: cipusev | Rating: 0.0/0
Логирај се
Кредит
Your shopping cart is empty
Пребарубач
Пријатели
 • uCoz Community
 • uCoz Manual
 • Video Tutorials
 • Official Template Store
 • Best uCoz Websites
 • mreza.mk
 • kurir.mk
 • sitel.mk
 • republika.mk
 • skopjeairporttaxi.com.mk

 • Мрежа - Медиа © 2002 - 2018
  www.mreza.mk